Kontaktirajte nas

Telefon

Аустрија

+43 732 257700

Kontakt

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.

>Kontakt

Testiranje tvrdoće – određivanje svojstava materijala

Testiranje tvrdoće je jedan od najvažnijih postupaka za garantovanje kvaliteta materijala koji se koriste u širokom spektru industrija i u istraživanju i razvoju. Kao iskusni partner, kompanija Bossard je tu da vam pruži podršku svojom stručnošću u testiranju tvrdoće i njenim najsavremenijim laboratorijama za testiranje.

Šta je testiranje tvrdoće?

Testiranje tvrdoće je uobičajeni postupak za određivanje svojstava materijala. Tvrdoća opisuje otpor koji materijal pruža u odnosu na predmet koji prodire. To omogućava testiranje bez obzira da li je materijal tvrd ili krt, ili materijala koji je otporan na habanje i izdržljiv. To omogućava ispitivaču da odredi da li je materijal koji se testira podesan za određenu svrhu.

Testiranje tvrdoće se koristi u raznoraznim oblastima i sektorima kako bi se obezbedio potreban kvalitet. Glavni industrijski sektori u kojima se koristi obuhvataju automobilsku industriju, građevinu, vazduhoplovstvo, mašinstvo, industrije proizvodnje i obrade metala i industriju automatizacije.

 

Prednosti testiranja tvrdoće

  • Relativno jednostavan i brz postupak testiranja
  • Testiranje se odvija neposredno na komponenti
  • Manje promene testiranog materijala omogućavaju dalje korišćenje


Kako funkcioniše testiranje tvrdoće

Princip testiranja tvrdoće je relativno jednostavan: Utiskivač, tj. predmet sa specifičnim masama, se utiskuje u površinu materijala kako bi se testirao određenom silom. Ovaj proces stvara udubljenje, čije dimenzije ispitivač može da izmeri. Na osnovu tog merenja se zatim može izračunati tvrdoća. Što je udubljenje manje, to je tvrđi materijal koji se testira. Ispitivač ima na raspolaganju razne metode.

Testiranje tvrdoće po Rokvelu

Testiranje tvrdoće po Rokvelu (HRC) se obavlja pomoću dijamantske kupe (ugao vrha od 120°) za testiranje tvrdoće kaljenog čelika. Ispitivač prvo primenjuje uvodnu silu ili uvodno opterećenje za prodiranje površine materijala koji se testira. Nakon određene zadrške, moguće je izmeriti osnovnu dubinu – koja služi kao referentni nivo i stupa na scenu kasnije pri izračunavanju tvrdoće. Sila testiranja se zatim dodatno pojačava kako bi se postigla konačna dubina prodiranja. Nakon zadrške, sila testiranja se ponovo smanjuje i meri se konačna dubina prodiranja. Ispitivač zatim izračunava Rokvelovu vrednost tvrdoće na osnovu razlike između osnovne i konačne dubine prodiranja. Konačni rezultat vrednosti tvrdoće u kombinaciji sa postupkom testiranja predstavlja Rokvelovu tvrdoću (npr. 58HRC).


Bossard – vaš stručnjak za postupke testiranja tvrdoće

Kompanija Bossard nudi testiranje tvrdoće po Vikersu (akreditovan) i testiranje tvrdoće po Rokvelu (nije akreditovan). Naš portfolio obuhvata sledeće usluge (između ostalih):

  • Testiranje tvrdoće u našoj akreditovanoj laboratoriji za testiranje (neke od naših laboratorija za testiranja širom sveta su akreditovana od strane odgovarajućih nacionalnih organa za akreditaciju)
  • Sticanje važnih informacija o svojstvima materijala


Obratite se našim stručnjacima i saznajte više o našim stručnim uslugama testiranja. Jedva čekamo da nam se obratite!


Obratite nam se

 

Povezane teme

Otkrijte u našim belim knjigama šta naši stručnjaci pišu o temama kao što su:

  • Korozija
  • Trenje
  • Merenje tvrdoće
  • Vodonično krhkost
  • Zamor materijala

Preuzmite bele knjige

 

Otkrijte druge module koji postepeno doprinose vašoj produktivnosti

Stručni obilazak
Proučavajte svoje pričvršćivače i alate prilikom korišćenja, mi određujemo kako da nastavite sa manje minerala i pametnije

Stručno obrazovanje
Učite o bitnim stvarima i tajnama pričvršćivanja na našim seminarima i kursevima za elektronsko učenje

Stručno demontiranje
Odredite za sebe najbolje rešenje za pričvršćivanje i potencijal za uštedu troškova

Stručno projektovanje
Projektujte svoj najbolji proizvod pomoću širokog spektra tehničkih informacija i alata

Stručna analiza asortimana
Smanjite ukupne troškove vlasništva prepoznajući mogućnosti za racionalizaciju pričvršćivača